MOTARBETA BARNARBETE

Publicerad 2013-03-16 12:41:00 i Aktuellt, Du gör skillnad, Information,

I Indien går inte alla barn i skolan som här hemma i Sverige. Att få en utbildning kan förändra ett barns livssituation på sikt.  I Indien måste lagstiftningen se till att skolan är obligatorisk och kostnadsfri så att utbildning kan vara en möjlighet för alla.

I delstaten Kerala i södra Indien erbjuds en bra och gratis utbildning. Detta ledde till en förbättring, i Indien finns det ca 30procent barnarbetare men i Kerala finns det endast tre procent. Denna lyckade satsning visar att bra skolor minskar barnarbetet. Ett annat bra exempel är i delstaten Rajasthan där myndigheterna erbjudit barn utbildning på bra skolor vilket har lett till en kraftig minskning av barnarbetet.

 

 

Lagstiftningen måste också se till att lagarna skärps och fungerar.

Idag sker ett stort mörkertal barnarbete på privata företag. Här måste lagstiftningen vara extra noggrann. Jag tror att privatägda företag måste granskas om Indien vill bekämpa barnarbete. Vi kunde senast förra året läsa om det seriösa företaget IKEA eller HM som använt sig utav barnarbete, även stora och seriösa företag kan ha svårt att hålla koll på sin produktion.

 

Bild: Rädda Barnens tidning "Barn". Nr 1, 2013. Hämtat 20-02-2013. 

 

Fattigdom och barnarbete går hand i hand. Första steget mot barnarbete är att sträva efter en bättre ekonomi. Många tänker att det är omöjligt att förhindra barnarbete när det råder fattigdom. Jag tror att med en stark politisk vilja kan vi i framtiden få bort en stor del av dagens barnarbete.

Förra månaden läste jag artikeln ”Extrem fattigdom kan utrotas” i Rädda Barnens egen tidning. I artikeln stod det om Rädda Barnen som presenterade tio nya förslag på utvecklingsmål för år 2013. ”För första gången i historien är det möjligt att tänka sig en framtid där den extrema fattigdomen är undanröjd.”

Det är också upp till dig och mig att se till att vi konsumerar rätt. Vi har en möjlighet att påverka för vi har ett ansvar som konsumenter som ökar med tiden. Tänk hur mycket vårt konsumentsamhälle har ökat den senaste tiden. Att vi som konsumenter ställer krav på producenter att varorna vi köper ska vara ”fairtrade ” tillverkade tror jag kan vara en av de viktigaste och mest verksamma påtryckningsmetoderna för att åstadkomma en förändring. Det är vi i väst som har ekonomi och konsumerar och vi måste öka våra medvetna köp.

Sedan våren 2010 har Indien en allmän och kostnadsfri skolplikt till ALLA barn mellan sex till 14 års ålder. Det är en grundutbildning som alla barnen ska få tillgång till men tyvärr kan undervisningen, lärare och skolmaterialet variera runt om i landet. En annan anledning till att barn inte går i skolan är på grund av att många barn finns inte registrerade och saknar födelsebevis.

Just nu pågår en femårsplan, från 2008 till 2013. Målet är att i slutet av 2013 ska 85procent av befolkningen kunna både läsa och skriva. För sex år sedan (2007) uppskattade UNESCO att bara två tredjedelar av befolkningen kunde läsa och skriva. 352191489 miljoner människor kunde varken läsa eller skriva.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela