VAD KAN DU GÖRA

Publicerad 2013-03-16 12:49:00 i Du gör skillnad,

1. KÄMPA MOT FATTIGDOM -DONERA PENGAR

 Som jag skrivit tidigare så går barnarbete och fattigdom hand i hand. Steg ett i kampen mot barnarbete är att kämpa mot fattigdom.

Klicka på valfri organisation för att att donera:


 
2. SPRID VIDARE

Informera alla nära och kära om att barnarbete än sker idag och om hur de kan påverka. Dela bloggen på Facebook, Instagram eller tvitter! 

 
 
 
3. KONSUMERA RÄTT + LADDA NER FAIRTRADE-APPEN

Se till att konsumera rätt. Se till att varorna har blivit tillverkade under bra arbets- och levnadsvillkor. Du gör det möjligt att förbättra för anställda i utvecklingsländer.

Ladda ner fairtrade-appen HÄR

Tänk på att när du handlar i matbutiken eller shoppar på stan så kan du fråga personalen i kassan om hur och var varorna har blivit tillverkade och under vilka arbetsvillkor. Jag frågade senast förra veckan, personalen var osäker och kontaktade butikansvarige. Inte svårare än så.

 

MIN KAMP MOT BARNARBETE

Publicerad 2013-03-16 12:49:00 i Information,

REST TILL INDIEN + DELTAGIT I EN DEMONSTRATION

I början av december 2012 åkte jag och två vänner till Indien. Där volontärarbetade vi på ett barnhem för barn som blivit räddade från barnarbete.

Många av barnen bor året om på barnhemmet och vissa av barnen har en familj men åker bara till familjen under loven. På barnhemmet Bal Ashram får de en egen säng, tre mål mat om dagen, tillgång till sjukvård, skolundervisning och kärlek. En viktig sak att nämna är att Bal Ashram också är ett rehabiliteringscentrum, de flesta barnen är så pass psykiskt skadade när de blir räddade att de behöver hjälp att hitta tillbaka.

Barnen som kommer till barnhemmet har ofta blivit skadade både fysiskt och psykiskt.

En liten pojke visade sina händer för mig, hälften av hans fingrar var borta. Pojken berättade för mig att han hade tvingats arbeta i en brunn med farliga kemikalier. En annan pojke saknade ett öga då efter en olycka på den fyrverkerifabrik han jobbade.

När jag pratade med barnen sa de att Bal Ashram var deras hem.

Andra veckan tillbringade vi i nordöstra delen av Indien i en region som heter Assam. Där deltog vi i en demonstration mot barnarbete. Vi åkte runt till olika byar för att informera om att de löftena som lämnas av arbetsgivaren många gånger bara är lögner som används för att lura och utnyttja barnen som arbetskraft. Vi delade ut flygblad och sjöng protestramsor.

 

Demonstrationen stannade upp vid centrala platser som torg och trafikkorsningar. Där delade tidigare barnarbetare med sig av sin livshistoria för att upplysa byborna.                  

                                             Många tittade nyfiket på mig och mina två ljusa svenska vänner när vi gick längst fram.

En bild från tåget när vi åkte från Delhi till Assam. 48timmars tågresa.

 
Nervös och förväntansfull frågade jag hur demonstrationen skulle gå till. Svaret blev ”Vi är soldater som dansar och sjunger”
 

 

Mr Kailash Satyarthi, grundare av BBA.
 
DONERAT PENGAR
 
Som jag skrev tidigare så går barnarbete och fattigdom hand i hand. Steg ett i kampen mot barnarbete är att kämpa mot fattigdomen.
Jag och min familj har donerat pengar till barnhemmet i Indien. Dessutom har jag också donerat pengar till organisationen Childhood. 
Klicka HÄR för att köpa Childhood-armbandet.
 
SPRIDIT VIDARE
 
Jag har upplyst en stor del av min omgivning om att barnarbete sker idag och om hur de kan hjälpa till och påverka.

Jag har föreläst för en mellanstadieklass om barnarbete och Indienresan.

Slutprodukten i mitt projektarbete är också en film som jag kommer visa för några klasser i min skola. Anledningen till att jag inte kan lägga ut den på nätet är för att barnen från Indien som är med i filmen måste ha en skyddad identitet.

Alla bilder på barn från resan i bloggen blivit censurerade. 

 
 

MOTARBETA BARNARBETE

Publicerad 2013-03-16 12:41:00 i Aktuellt, Du gör skillnad, Information,

I Indien går inte alla barn i skolan som här hemma i Sverige. Att få en utbildning kan förändra ett barns livssituation på sikt.  I Indien måste lagstiftningen se till att skolan är obligatorisk och kostnadsfri så att utbildning kan vara en möjlighet för alla.

I delstaten Kerala i södra Indien erbjuds en bra och gratis utbildning. Detta ledde till en förbättring, i Indien finns det ca 30procent barnarbetare men i Kerala finns det endast tre procent. Denna lyckade satsning visar att bra skolor minskar barnarbetet. Ett annat bra exempel är i delstaten Rajasthan där myndigheterna erbjudit barn utbildning på bra skolor vilket har lett till en kraftig minskning av barnarbetet.

 

 

Lagstiftningen måste också se till att lagarna skärps och fungerar.

Idag sker ett stort mörkertal barnarbete på privata företag. Här måste lagstiftningen vara extra noggrann. Jag tror att privatägda företag måste granskas om Indien vill bekämpa barnarbete. Vi kunde senast förra året läsa om det seriösa företaget IKEA eller HM som använt sig utav barnarbete, även stora och seriösa företag kan ha svårt att hålla koll på sin produktion.

 

Bild: Rädda Barnens tidning "Barn". Nr 1, 2013. Hämtat 20-02-2013. 

 

Fattigdom och barnarbete går hand i hand. Första steget mot barnarbete är att sträva efter en bättre ekonomi. Många tänker att det är omöjligt att förhindra barnarbete när det råder fattigdom. Jag tror att med en stark politisk vilja kan vi i framtiden få bort en stor del av dagens barnarbete.

Förra månaden läste jag artikeln ”Extrem fattigdom kan utrotas” i Rädda Barnens egen tidning. I artikeln stod det om Rädda Barnen som presenterade tio nya förslag på utvecklingsmål för år 2013. ”För första gången i historien är det möjligt att tänka sig en framtid där den extrema fattigdomen är undanröjd.”

Det är också upp till dig och mig att se till att vi konsumerar rätt. Vi har en möjlighet att påverka för vi har ett ansvar som konsumenter som ökar med tiden. Tänk hur mycket vårt konsumentsamhälle har ökat den senaste tiden. Att vi som konsumenter ställer krav på producenter att varorna vi köper ska vara ”fairtrade ” tillverkade tror jag kan vara en av de viktigaste och mest verksamma påtryckningsmetoderna för att åstadkomma en förändring. Det är vi i väst som har ekonomi och konsumerar och vi måste öka våra medvetna köp.

Sedan våren 2010 har Indien en allmän och kostnadsfri skolplikt till ALLA barn mellan sex till 14 års ålder. Det är en grundutbildning som alla barnen ska få tillgång till men tyvärr kan undervisningen, lärare och skolmaterialet variera runt om i landet. En annan anledning till att barn inte går i skolan är på grund av att många barn finns inte registrerade och saknar födelsebevis.

Just nu pågår en femårsplan, från 2008 till 2013. Målet är att i slutet av 2013 ska 85procent av befolkningen kunna både läsa och skriva. För sex år sedan (2007) uppskattade UNESCO att bara två tredjedelar av befolkningen kunde läsa och skriva. 352191489 miljoner människor kunde varken läsa eller skriva.

 

Vem har rätten att ta ifrån ett oskyldigt barns barndom?

Publicerad 2013-03-14 13:18:00 i Information,

I Indien fick jag träffa en flicka i min ålder som hade blivit räddad från barnarbete förra året. Jag fick tillfälle att prata med henne om hennes mörka livshistoria. Ytligare en flicka var med under pratstunden som tolk.

 

En vanlig dag i hennes by i Assam när hon var fem år gammal blev hon kidnappad av en man. Hon mindes bara hur en bil kom körandes i full fart och bromsade in och nästa sekund drog en man henne i armen och hon slängdes in i bilen. Hon fick tillbringa varje dag och natt inne i ett hus ensam med mannen. Efter ett tag började hon glömma bort hennes biologiska föräldrar men ändå så kände hon att det inte kändes rätt.

Hon ville inte berätta några detaljer om vad hon fick göra men jag såg hur glimten i hennes ögon slocknade och hon ville varken möta flickan som översatte eller min blick. Förmodligen har mannen behandlat henne illa och utnyttjat henne både som hemtjänst och sexuellt mot hennes vilja. Jag frågade om hon fick något i lön eller i gentjänst men inga pengar. Lönen var bara en bit mat och tak över huvudet under många år. ”Not even a single penny” berättade flickan.   

Förra året blev hon räddad, i 13 år har hon tvingas arbeta. Idag är hon lika gammal som jag, 18 år. När hon kom blev befriad, hade hon ingen att kontakta. Hon hade glömt bort sina föräldrars namn, visste inte hur många syskon hon hade eller sin egen hemadress.

Hon fick hjälp av BBA, organisationen som räddade henne med att försöka kräva mannen på lön för åren hon varit där. Att mannen skulle straffas fanns inte som ett alternativ.

Hon berättade för mig att hon vill kämpa mot barnarbete. Under demonstrationerna stannade vi till på centrala samlingsplatser eller i stora korsningar med mycket folk för att nå ut till så många som möjligt. Modigt av en ung flicka, att berätta om sitt livs mörka förflutna. Bland annat upplyste hon om att löftena en arbetsgivare ger oftast inte är sanna och att detta pågår på många ställen också idag. Småbarn i byar som den som hon kom ifrån, ska hållas under uppsyn under både natt och dag. Och alla barn måste tränas i att man inte ska umgås med människor man inte känner till. 

Sist avslutar jag med att fråga om hennes planer för framtiden. Hon saknar utbildning men vill försöka få ett praktiskt arbete. Hon vill arbete på grund av två anledningar.

Pengar är ett måste för att kunna försörja sig själv men hon säger också att med ett arbete kommer respekt, som är en viktig del i hennes liv. Jag undrar om hon har några planer för giftermål eller barn. Hon skrattar till och kollar generat bort och svarar att hon gärna vill gifta sig och skaffa två barn, inte mer.

Om man tänker på vad du och jag upplevt under de senaste 13 åren och jämför med hennes livsöde så är villkoren mycket olika. Denna flicka fick aldrig chansen att lära känna alla sina syskon, sova i sin egen trygga säng eller gå i skolan med sina klasskamrater för att få en utbildning. Hon gick miste om allt mot hennes vilja.

Vem har rätten att ta ifrån ett oskyldigt barns barndom?

Jag delar den här livshistorien för att göra er medvetna om att detta sker idag och att vi måste hjälpas åt för att motarbeta barnarbete. 

KONSEKVENSER

Publicerad 2013-03-09 13:23:00 i Information,

Barnets fullständiga utveckling, hälsa och utbildning kan förhindras. Barnarbete kan skada den fysiska och den mentala hälsan.

Konsekvenserna kan bli många olika. Många barn blir utsatta för smärtsamma lyft, konstiga arbetsställningar, ohållbara arbetsskydd, olyckor eller otillräcklig vila som kan leda till livslånga skador och i värsta fall till deras död. Smärtor i huvud, bröstkorg, muskler, magvärk och yrsel är mycket vanligt. Det förekommer också ofta att barnarbetare drabbas av psykiska trauman och depressioner.

En konsekvens som är viktig att betona är hur ett oskyldigt barn berövas från sin egen barndom, oansvarigheten och lekfullheten försvinner och de tvingas växa upp under omänskliga förhållanden. Barn kidnappas från sina familjer och andra säljs till oseriösa arbetsgivare.

Barnets framtid, drömmar och rätt till liv försvinner.

Hos barnarbetare finns varken plats eller tid för utbildning. I många fall tvingas de arbeta för att försörja familjen. Familjen har vanligtvis inget annat val än att låta barnen arbeta. Detta bidrar till att den onda cirkeln förstärks och tar fart vilket leder till att analfabetism och fattigdom går vidare till nästa generation.

En kväll för världens döttrar TV3 8 MARS KL 20.00

Publicerad 2013-03-05 21:54:00 i Aktuellt, Du gör skillnad,

 
Den 8 mars, på Internationella Kvinnodagen, hyllar Plan Sverige världens flickor och deras drömmar. I programmet "En kväll för världens döttrar" förverkligar vi drömmar tillsammans med pappor och mammor över hela vår jord.
 
En kväll för världens döttrar är en del av Plans internationella kampanj Because I Am a Girl till förmån för flickors rättigheter. Syftet för kvällen är att skapa förståelse för flickors situation och uppmana tittarna att själva engagera sig i kampen för flickors rättigheter genom att bli faddrar. 
 
Plan arbetar tillsammans med barn på lokal nivå i 50 länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Arbetet bidrar till att 84 miljoner barn och deras familjer får möjlighet att själva förbättra sin livssituation. Plan är en av världens största barnrättsorganisationer, politiskt och religiöst oberoende, och arbetar enligt FN:s barnkonvention.
HJÄLP TILL I KAMPEN
 
Klicka HÄR för hitta olika sätt att donera.
 
Klicka HÄR för att få nyhetsbrev från "Because I am a girl"
Bli uppdaterad om vad som händer i världen med bilder, artiklar och videoklipp.
 
Klicka HÄR för att komma till "Because I am a girl -online store"
Ge bort gåvor som förändrar liv eller köp en "Because I am a girl"-tröja för att sprida vidare. 
 
Sprid och hjälp till i kampen för att förändra många barns levnadsvillkor i utvecklingsländerna.

BARN MED DRÖMMAR

Publicerad 2013-03-05 09:10:00 i Information,

Jag bad några av pojkarna att måla deras drömjobb, en pojke målade ett flygplan. Pojken berättade för mig och att hans dröm var att bli pilot så han kunde åka runt i världen och hjälpa andra som behövde hans hjälp.

 

Jag blir så lycklig över att se och möta barn som varit med om hemska upplevelser men som fortfarande blickar framåt och drömmer om att hjälpa andra.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela