BARNARBETE

Publicerad 2013-01-08 21:07:00 i Information,

Vad är barnarbete?

Ett arbete som utförs av ett barn som är yngre än gränsåldern som står i landets lagar. Då barnets fullständiga utveckling, hälsa och utbildning kan förhindras. Barnarbete kan skada den fysiska och psykiska hälsan och den mentala hälsan.

Hur vanligt är barnarbete i Indien?

Runt om i världen idag finns det 245 miljoner barnarbetare.

I Asien, Afrika och Latinamerika finns det flest barnarbetare men det är viktigt att komma ihåg att det även förekommer i västvärlden.

I dag blir 50 miljoner indiska barn utsatta för barnarbete. Enligt officiell indisk statistik finns det 20 miljoner barnarbetare i landet. Andra menar att den riktiga siffran är 50 miljoner då en stor del sker i lönndom.

Men vilka typer av arbete blir barn utsatta för?

Ofta säljer familjer i byar utan pengar sina barn till fabriksägare och blir lovade pengar och bra arbetsvillkor med en bra lön. Men ofta resulterar det i att barnen blir utnyttjade och tvingas leva under förskräckliga förhållanden.

Många flickor arbetar som hemhjälp, en riskfylld miljö då man inte vet hur arbetsgivararen behandlar barnet. I hemmet vet man inte vad som pågår. I många fall blir barnet utnyttjat, till exempel trafficking, prostitution och pornografi.

Barnarbete sker oftast ute på landsbygden i hemmen där synen är väldigt traditionell. Där barnen alltid har hjälp till mycket i hushållet. Allt från barnpassning till matlagning.

70 % av barnarbetet sker inom jord eller skogsbruk. Den typen av sysslor kan vara fysisk påfrestande och ohälsosamt med gift i bekämpningsmedlen och svårhanterade maskiner.

I Indien är det också vanligt med barnarbete i fabriker. Under hemska förhållanden tvingas barn arbeta i skitiga, ohälsosamma och livsfarliga fabriker. Omyndiga barn som arbetar utan lön i många timmar kan klassificeras som slaveri.

En annan typ av barnarbete är det som sker på gatan, fattiga familjer som skickar ut sina barn för att tigga pengar och mat. Barn springer omkring för att försöka sälja småsaker eller putsa skor. 

 

Kommentarer

Postat av: Sara

Publicerad 2013-01-28 23:49:22

Bra skrivet!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela